Interview met Meiny Prins 14 oktober 2016 door Diana Verbeek
Kun je iets zeggen over Priva en over jouw missie, want die is aardig groot volgens mij?
“Dat is hij zeker”, zegt ze met een glimlach. “Mijn persoonlijke missie vind je ook terug in onze slogan ‘Creating a climate for growth.’
Creëren zegt iets over dat mensen een creërend vermogen hebben. Ze kunnen een crisis veroorzaken, maar deze ook weer oplossen. Kijk naar de milieuproblemen, technisch gezien zijn daar al oplossingen voor, maar we houden met elkaar systemen in stand die het toepassen van nieuwe technologieën tegenwerken. En dat vind ik natuurlijk frustrerend. Gelukkig zijn we op dit moment getuige van het feit dat er een nieuw tijdperk aanbreekt. We zijn met elkaar een nieuwe wereld aan het creëren en daar zet ik mij graag voor in.
Klimaat ‘in het klein’ betekent dat mensen graag in een fijn klimaat leven en werken. Daarnaast is klimaat groot, omdat het in alle landen op de politieke agenda staat. Klimaat gaat ook over energie, water en voedselproductie en dat zijn weer de thema’s die horen bij Priva.
Groei gaat over de groei van mensen. Maar vooral ook van onze collega’s’, zakelijke partners en van onze klanten. Daarnaast gaat het over duurzaamheid, over het kunnen opbouwen van een renderende business, zodat er ruimte is om te investeren in nog meer duurzame groei.”
Jouw visie is behoorlijk grensoverschrijdend. Hoe breng je die visie en innovatieve houding over op medewerkers binnen Priva?
“We hebben onze visie verankerd in de nieuwe strategie 2020 en dragen deze visie ook sterk uit. Daardoor trekken we mensen aan die bij ons passen, die gaan voor ‘purpose maximizing’ in plaats van voor ‘profit maximizing.’ Daarnaast doen wij veel aan innovatie door kennis te delen en door samen te werken met andere ondernemers en zakelijke partners.” |
“Winst is geen doel op zich,maar nodig om te kunneninvesteren in duurzame groei” |
Jullie willen strategie en missie graag samen met de collega’s opstellen. Waarom?
“Een visie schrijfje niet alleen,die moet jedoorleven” |
“Toen ik startte bij Priva, hebben we twee bedrijven samengevoegd en hebben we met zo’n 100 mensen een strategieboek gemaakt ‘Priva Discovery.’ We haalden op dat moment met elkaar het net op met betrekking tot de vraag ‘Wie is nu de nieuwe Priva?’ Nu, tien jaar later, hebben we een nieuw visie document op de ontwikkelingen voor Priva tot 2020. Het is niet een uitgewerkte strategie. We willen met elkaar deze visie vertalen naar wat dit betekent voor jouw team of voor jouw markt. Een visie moet je namelijk niet alleen opschrijven, die moet je doorleven. |
Bij deze visie past ook het flesje ketchup dat je voor jou op de tafel ziet staan. Met een bijzonder etiket. Het gaat om onze cultuur. Bij de nieuwe visie horen ook bepaalde cultuurwaarden. Deze waarden hebben we met elkaar bepaald. Op het etiket staan de belangrijkste spelregels om deze cultuur vorm te kunnen geven. We hebben de collega’s gevraagd een acroniem te maken, wat betekent dat de eerste letters samen een woord vormen, dat tevens de kern weergeeft. Het woord is Connect, wat staat voor:
Wat is nu het verhaal achter het flesje ketchup?
“Een flesje ketchup moet je altijd goed schudden, eerst komt er niets en dan ineens komt alles er in één keer uit. Datzelfde geldt voor Priva. We hebben een tijdje gekabbeld, heel veel geïnvesteerd in een crisisperiode en nu zijn we er klaar voor. We gaan weer groeien met onze nieuwe visie! De spelregels hebben we met elkaar bedacht. We hebben daarvoor teams samengesteld, die ad random bij elkaar werden gebracht. Er zaten dus mensen bij elkaar die normaliter niet veel met elkaar werken. Hierdoor is er écht wat gebeurd. Mensen zoeken elkaar ook nog steeds op. En diezelfde teams gaan de komende maanden de ‘do’s en dont’s’ bepalen die passen bij de spelregels. Tijdens de eindejaarsbijeenkomst bepalen we dan met elkaar welke 4 daarvan de belangrijkste zijn. Het is dus een proces dat we met elkaar doen en doorleven. Dat is het belangrijkste. Zoals je merkt, doen we het graag anders, niet om het anders doen, maar omdat we geloven dat dit werkt. Zo zijn we bijvoorbeeld ook gestopt met de ‘Planning & Functionering Cyclus.’ We gaan werken met 360° Feedback, waarbij de teams zichzelf gaan beoordelen.”
“We zijn gestopt met de ‘Planning & Functionering
Cyclus’ en gaan werken met 360° Feedback”
Eén van jullie kernwaarden is ‘De mens centraal.’ Hoe geven jullie dat vorm?
“We houden natuurlijk onze talenten in de gaten. We noemen ze de young professionals en deze komen regelmatig bij elkaar om te toetsen of we het nog goed doen en hoe ze het werken bij Priva ervaren. Veelal krijgen we terug dat mensen zich welkom voelen, dat er een open sfeer is, dat iedereen bereid is om te helpen en dat je veel ruimte krijgt wanneer je zelf initiatieven neemt. We geven mensen inderdaad veel ruimte om te leren. Je mag bij ons fouten maken. We investeren veel in onze mensen en in ons bedrijf.”
Jullie zijn een familiebedrijf. Is dat het essentiële verschil met een beursgenoteerd bedrijf?
“Ja. Binnen een familiebedrijf gaat het niet alleen om de winst, maar om de lange termijn ontwikkelingen. Winst is alleen een randvoorwaarde voor continuïteit. Uiteraard moeten ook wij resultaatgericht zijn, maar het essentiële verschil is dat wij niet bezig zijn met winstmaximalisatie, maar met klantwaarde maximalisatie!” |
“Wij zijn niet bezig met winstmaximalisatie,maar met klantwaarde maximalisatie” |
Jullie gaan voor klantwaarde. Hoe ‘stuur’ je daarop?
“Dat is een proces. Het kan altijd beter. Met die bewustwording zijn we ook constant bezig. Er is niets leukers dan voor een klant te werken. We richten ons op klantwaarde en ik zie ook echt dat Priva waarde kan toevoegen aan de business van onze klanten. We doen ook zulke leuke en mooie projecten, daar kun je wel een boek over schrijven!”
Doen jullie daar wat mee? Dragen jullie die trots ook uit?
“Veel te weinig, vandaar ook tellebrate! We hebben zulke mooie parels in huis die met elkaar het verhaal van Priva vertellen, dus waar Priva voor staat.”
Je bent duidelijk trots op je bedrijf. Waar ben je nu het meest trots op?
“Ik ben trots op de mensen met wie ik mag werken, zowel binnen als buiten het bedrijf. Ik ontmoet zoveel mooie mensen, dat inspireert enorm. Ook ben ik trots op waar we staan. Toch ben ik het meest trots op het feit dat we vertrouwen hebben in elkaar dat we samen die visie 2020 gaan waarmaken. Ik hoor weleens om mij heen ‘Als directeur sta je vaak alleen’ en dan denk ik ‘Waar heb je het over, je hebt zoveel mensen om je heen?’ Hoezo alleen? We doen het met elkaar!”
Je wordt geïnspireerd door je mensen. Hoe omschrijven zij jou eigenlijk als leider?
“Niet, dus niet als leider!” zegt ze hardop lachend. “Ik zit te denken….Ben er nooit zo mee bezig. Ze zien mij denk ik als visionair, toegankelijk, vasthoudend en consistent. Ik ben creatief en wil ook weleens te veel. Ik zie mijzelf niet als leider, meer als een facilitator. Ik ben alleen maar aan het verbinden, de hele dag door, binnen Priva en daarbuiten. En natuurlijk ben ik ook ondernemend en zie ik kansen. En weet ik ook de juiste mensen op de juiste plek met elkaar te verbinden. Het gaat erom dat je zelf risico durft te nemen en durft te investeren. Om daarmee ruimte te creëren voor anderen om te kunnen ondernemen.”
Welke rol speelt vertrouwen hierin?
“Vertrouwen begint bij jezelf” |
“Vertrouwen begint bij jezelf. Als ik mensen vertrouwen geef, krijg ik het ook terug. Mijn uitgangspunt is altijd dat ik anderen vertrouw. Als ik mensen het vertrouwen geef dat ze het kunnen en ze de ruimte geef, dan komt het er ook uit!” |
Jij zegt ‘vertrouwen begint bij jezelf.’ Zie je deze houding ook terug bij jouw mensen?
“Goed gedrag is besmettelijk zeg ik dan maar. De basis van vertrouwen krijgen mensen dus wel mee. Ik ben thuis en op het werk ook dezelfde persoon; ‘What you see, is what you get.’ Ik ben transparant, óók in mijn fouten. Als ik daarin kwetsbaar kan zijn, geeft dat vertrouwen. Je hebt als ondernemer immers altijd momenten dat het niet lekker gaat, dat je de verkeerde keuzes maakt en dat je dat moet corrigeren. Het zou bizar zijn als je daarin niet kwetsbaar of transparant bent. Waarom zouden mensen anders nog met mij mee gaan?”