Interview met Frans Cromme 23 mei 2016
Frans Cromme, Senior Vice President Commercial Excellence & Strategy bij Smith & Nephew
Smith & Nephew is al meer dan 150 jaar een internationaal opererend technologiebedrijf in geavanceerde medische hulpmiddelen zoals orthopedische protheses en wondverzorging.
Waarom ben je bij Smith & Nephew gaan werken?
Bij Smith & Nephew kan ik echt het lijden van patiënten verlichten. De producten zijn van hoge kwaliteit en de research is innovatief. Daarnaast sprak de cultuur bij Smith & Nephew me aan. Ik had snel de indruk dat ik er paste qua communicatiestijl en omgang met mensen. Werknemers zijn lang in dienst bij het bedrijf en dat zegt iets over hun loyaliteit en commitment. Tijdens mijn sollicitatie was niet alleen maar het verhaal: “Kijk eens hoe goed wij zijn.”
Vertrouwen is één van de waarden van Smith & Nephew. Waar en hoe zie je dat terug?
Wij willen een betrouwbare partner zijn die werkt volgens hoge kwaliteitseisen. Dit is essentieel om vertrouwen richting de klant op te bouwen. Zelf geloof ik dat, als je een relatie wilt die gebaseerd is op vertrouwen, je eerst vertrouwen moet geven. Binnen een bedrijf werkt dit ook zo. Als leidinggevende moet je vertrouwen hebben in je mensen. Naar mijn idee werken mensen in essentie voor erkenning; om serieus genomen te worden. Daarom investeer ik veel tijd en aandacht in mijn mensen. Dat proces werkt dus van boven naar beneden binnen organisaties. Daar zit overigens ook een risico in.
Wat bedoel je precies met een risico?
Mensen kunnen het vertrouwen dat je geeft, verwarren met vriendschap. Dan kan het wel eens lastig zijn wanneer je een stevig gesprek met iemand moet hebben over zijn of haar functioneren of een reorganisatie moet doorvoeren en iemand moet ontslaan.
Waar zit het risico dan in?
Mensen kunnen verkeerd omgaan met persoonlijke informatie of deze verkeerd interpreteren. Maar dat risico moet je soms nemen om een relatie gebaseerd op vertrouwen op te bouwen. Werken vanuit vertrouwen betekent daarom hard werken.
Hoe bedoel je ‘vanuit vertrouwen werken is veel harder werken?’
Ik stop meer tijd en energie in mijn collega’s. Ik deel informatie, verdiep mij in hun persoonlijke situatie en check geregeld of ze me begrepen hebben. Oprechte aandacht hebben voor mensen en goede relaties opbouwen, kost gewoon tijd. Daarnaast voelt het ook kwetsbaar als je eerlijk bent tegenover elkaar. Toch geloof ik in deze manier van werken.
Wat zie jij als belangrijkste winst van het werken vanuit vertrouwen?
Je ziet de efficiency enorm verbeteren, met name in een sales omgeving. Bij verkoop gaat het erom dat je goed kunt luisteren, werkelijk belangstelling hebt voor de behoefte van de klant en de juiste vragen durft twaarde toevoegen (1)e stellen. Daarvoor moeten mensen vertrouwen van hun leidinggevende genieten. Het is daarom belangrijk dat een leidinggevende altijd achter zijn of haar mensen blijft staan. Dan voelen professionals zich empowered en zullen ze eerder hun nek durven uitsteken en een stapje extra doen als dat nodig is. Ook zullen ze eerder vragen bij klanten durven stellen; vragen die net het verschil kunnen maken. En juist daarmee kun je je als bedrijf onderscheiden, zeker nu producten en diensten van concurrenten steeds meer op elkaar lijken. Het gaat erom dat je waarde kunt toevoegen en relaties bieden daartoe kansen. We moeten gaan snappen dat sales over relaties gaat en niet alleen over het behalen van targets.
Hoe weet je of iemand relaties kan bouwen?
Hoeveel mensen zeggen niet ‘Het verschil tussen een goed restaurant en een fantastisch restaurant, zit hem in de bediening.’ Het gaat om de beleving die je hebt en dat valt of staat met de medewerkers en dus met relaties. Hoe mensen in relaties zijn en hoe ze zaken overbrengen is daarom zo belangrijk. Dat bepaalt uiteindelijk de persoonlijke effectiviteit van iemand. Daarom nemen we bijvoorbeeld in een sollicitatieprocedure de presentatie van een business case op. Kunnen sollicitanten hun boodschap op een goede manier overbrengen? Dan zie je snel de verschillen tussen kandidaten en kan het gebeuren dat een goede interactie met mensen doorslaggevender is dan werkervaring in een CV.
Wat voor leiderschap hebben we volgens jou nodig in deze tijd?
Goede leiders begrijpen dat iemand voor jou wil werken. Mensen doen hun best voor hun leidinggevende, niet voor het bedrijf. Daar moet je je als leider bewust van zijn. Als een medewerker oprechte erkenning krijgt van zijn baas die hem goed kent, dan raakt dat diegene echt. Hij of zij groeit daar enorm van. En dat effect bereik je niet door een algemeen compliment van een CEO die die medewerker niet persoonlijk kent.
Tegenwoordig wordt veel meer waarde gehecht aan authentiek leiderschap, zeker door de nieuwe generatie. Ethiek, congruent gedrag, eerlijke feedback, transparantie en kwetsbaarheid worden belangrijk gevonden. En mensen die authentiek zijn, worden ook eerder vertrouwd door anderen. Kortom: werken vanuit vertrouwen heeft de toekomst!