Tijdens een Ronde Tafel Bijeenkomst die ik onlangs organiseerde rondom het thema ‘Succes door vertrouwen’ kwamen een aantal interessante discussies voorbij. Eén ervan ging over vertrouwen schenken en wanneer je dat nu wel of niet gemakkelijk doet. Meerdere deelnemers gaven aan dat zij als leidinggevende van nature vertrouwen geven wanneer zij in hun kracht staan en dit ook terug zien bij collega leidinggevenden. Des te krachtiger de persoon in kwestie, des te gemakkelijker hij of zij vertrouwen schenkt. Klinkt logisch en toch wil ik er dieper op in gaan. Juist omdat het zo logisch is, mis je ook gemakkelijk de essentie ervan.
Waarom schenken krachtige leiders anderen gemakkelijk vertrouwen?
In mijn ogen leeft een krachtig leider vanuit liefde en vertrouwen en niet vanuit angst. Wie vanuit angst leeft, gaat immers zaken uit de weg, vermijdt moeilijke keuzes, is bang voor confrontaties en afwijzing en bang om de controle te verliezen. Veelal zijn het onbewuste processen en mede daardoor zijn het vraagstukken of dilemma’s die mensen niet gemakkelijk (h)erkennen. Laat staan dat ze eraan kunnen werken?! Zelf herken ik het maar al te goed. Ik ben vaak genoeg bang voor afwijzing, waardoor ik zaken uit de weg ga en mijzelf probeer te bewijzen. Wanneer je als leider die neiging hebt (omdat je onvoldoende in je kracht staat), zul je anderen niet gemakkelijk ruimte en vertrouwen schenken. Als het misgaat, kan het immers negatief voor jou uitpakken en als het positief uitpakt, krijgt de ander de credits in plaats van jijzelf. Beide situaties probeer je dan te vermijden, ook al is dat niet helpend! Leiders die in hun kracht staan, gaan hier anders mee om. Ze hoeven zich niet te bewijzen en mogen zichzelf zijn met alle plussen en minnen en anderen dus ook! Om die reden zullen krachtige leiders anderen gemakkelijk ruimte en vertrouwen geven. Zij creëren gemakkelijk een veilige werkomgeving waar medewerkers zichzelf durven te laten zien en hun nek durven uit te steken. Een omgeving waar mensen in hun kracht komen en het beste van zichzelf kunnen geven. En dat komt het succes van een organisatie alleen maar ten goede!
De kunst is om je basisvertrouwen vast te houden
Om mensen de ruimte te kunnen geven, is het dus zaak om te leven vanuit liefde en vertrouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk….Het is in ieder geval belangrijk om mensen het voordeel van de twijfel te geven en uit te gaan van het positieve in mensen. Waarbij het goed is om te realiseren dat ‘vertrouwen’ in wezen een basishouding is die bij een ieder van ons aanwezig is vanaf de geboorte. Helaas raken we dat onvoorwaardelijke vertrouwen nogal eens kwijt in de loop van ons leven. En daar is werk aan de winkel! Het is belangrijk om te onderzoeken op welke momenten ons vertrouwen ondermijnd wordt en of dat terecht is of dat we het alleen maar denken?! Het is de kunst om bij alles wat ons ‘overkomt’ in de spiegel te kijken en te kijken wat het met onszelf te maken heeft. Wanneer je bereid bent om te kijken naar jezelf, zul je uiteindelijk jezelf kunnen accepteren met alles erop en eraan. Het zal je helpen om ook accepterend en liefdevol naar je omgeving te kunnen zijn. Het zal jouw relaties verstevigen en verdiepen. En dit alles komt je houding van vertrouwen alleen maar ten goede, waardoor de cirkel weer rond is.
Dienend Leiders zijn in beginsel ‘gewoon’ mooie mensen!
Wat heeft verantwoordelijkheid nemen voor jezelf met D
ienend Leiderschap te maken? In het boek ‘Dienend Leiderschap’ van Inge Nuijten staat dat Dienend Leiders in beginsel vooral mooie mensen zijn en daar ben ik het direct mee eens! Niet voor niets leg ik de link naar de Dalai Lama en naar liefde! Wat ik namelijk heel kenmerkend vind van mooie mensen is dat ze echt zijn, oprecht en in verbinding met zichzelf en daardoor ook liefdevol naar anderen. Ze kunnen goed luisteren, staan open voor andere meningen en respecteren en waarderen anderen om wie ze zijn. Daarnaast zijn ze vaak bescheiden en genieten wanneer andere mensen groeien en succesvol zijn. Al deze kwaliteiten vinden we ook terug bij Dienend Leiders. Als je de lijst hieronder leest, zie je dat Dienend Leiders bijzonder mooie mensen zijn. Het type mens en leider die we aan de Top van organisaties goed kunnen gebruiken, helemaal in deze tijd!
Een Dienend Leider worden, begint met authentiek kunnen zijn
Natuurlijk heb je al die prachtige kwaliteiten niet van vandaag op morgen eigen gemaakt. Het is nogal een lijst, nietwaar?! Waar begin je? Volgens mij begint het met authentiek zijn, ‘gewoon’ jezelf zijn. En ik zet bewust ‘gewoon’ tussen aanhalingstekens, want ik snap ook dat het veel lef vraagt. Lef om je kwetsbaar op te stellen, want dat is nodig. Authentiek zijn, gaat over jezelf kunnen zijn, dus ook jezelf kunnen laten zien als je het even helemaal niet zo goed weet of misschien wel fouten hebt gemaakt. Authentiek zijn, begint dus met je kwetsbaar opstellen en met open staan om te leren. Het begint met de bereidheid om in spiegels te kijken en deze ook zo vaak mogelijk op te zoeken. Vraag als leider om feedback, vraag hoe mensen je zien, wat je beter of anders kunt doen en natuurlijk ook wat je goed doet. En luister goed wanneer je mensen deze vragen stelt en vul zaken niet te snel in. Goed luisteren is een kunst op zich!
Als leider kun je mensen één op één om feedback vragen, maar nog krachtiger én effectiever is het om de gehele organisatie om feedback vragen. Vanuit Nieuwe Tijd werken we om die reden met een vragenlijst die zaken onderzoekt als de kwaliteit van leiderschap en medewerkers, samenwerking en communicatie, inspiratie en motivatie, innovatief vermogen, resultaatgerichtheid en duurzaamheid van relaties. Ik snap dat dit een behoorlijk uitdaging kan zijn, maar hopelijk één die we samen aangaan!